Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές Υγείας

Wearable: Τεχνολογία και γυμναστική: Αχτύπητος συνδυασμός

Η wearable τεχνολογία, η τεχνολογία «που φοριέται» («έξυπνα» ρολόγια, όργανα παρακολούθησης καρδιακών παλμών, συσκευές παρακολούθησης GPS και «έξυπνα» γυαλιά ματιών που έχουν σχεδιαστεί για να δείχνουν χάρτες και δραστηριότητα) μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής μας. Τα wearable προϊόντα και gadgets που στηρίζονται σε IMU (Inertial Measurement Unit) κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στο καταναλωτικό κοινό. Απευθύνονται σε όλους, άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους, δικαιώνοντας απόλυτα όσους τα χαρακτηρίζουν το απόλυτο trend.

Πρόκειται όμως για μια στιλιστική επιλογή που μπορεί να γίνει το κίνητρο για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε το fitness στην καθημερινότητά μας.

Ανεξάρτητα από το αν είμαστε αθλητικοί τύποι ή όχι, αν μας αρέσει η κολύμβηση, το τρέξιμο, η ποδηλασία ή το pilates, τα wearable προϊόντα τεχνολογίας ανεβάζουν την προπόνησή μας σε άλλο επίπεδο, παρέχοντας ακριβείς μετρήσεις (απόσταση, ύψος, παλμούς, θερμίδες) μέσω των αισθητήρων που διαθέτουν. Επιπλέον, είναι αδιάβροχα και ανθεκτικά, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται και στις πιο σκληρές συνθήκες προπόνησης.

Με τη χρήση των wearables κατά τη διάρκεια των προπονήσεων μπορούμε να παρακολουθούμε τις μετρήσεις της άσκησης, αποκτώντας κίνητρο για να ξεπεράσουμε τις προηγούμενες επιδόσεις μας και να παρακολουθούμε σε βάθος χρόνου τη βελτίωση και την πρόοδό μας. Βάσει των πρόσφατων και σύγχρονων μελετών, τα wearable gadgets αποτελούν τον πιο οικονομικό και αποδοτικό τρόπο για την εξαγωγή βιομετρικών αποτελεσμάτων, ενώ παρουσιάζουν ελάχιστη απόκλιση σε σχέση με εργαστηριακά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Η μέτρηση των καρδιακών παλμών και του ελεύθερου οξυγόνου στο αίμα μάς βοηθά να κατανοήσουμε πλήρως την καρδιακή λειτουργία και, αναλό- γως με την καταπόνηση, να ρυθμί- σουμε τον βαθμό δυσκολίας και τη διάρκεια της προπόνησης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η βοήθεια που παρέχουν οι φορητές αυτές συσκευές IMU σε επαγγελματίες αθλητές, αθλητιάτρους και προπονητές, καθώς συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την απόδοση των αθλητών, τη διαχείριση του φόρτου τους κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ή ενός αγώνα και επομένως μπορούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τον βαθμό αποκατάστασής τους μετά από έναν τραυματισμό και τον μετριασμό του επανατραυματισμού τους.

Μέσω της χρήσης των τεχνολογικών αυτών επιτευγμάτων, μπορούμε να εκτοξεύσουμε στα ύψη την ποιότητα της προπόνησής μας, να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.

 

Από τη Μάντη Περσάκη Pilates instructor, ιδιοκτήτρια του “Pilates by Mandy”