Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές Ομορφιάς

Ώρα για ενυδάτωση

Το φθινόπωρο οι ανάγκες του δέρµατος –σε πρόσωπο και σώµα– και των µαλλιών είναι ιδιαίτερα αυξηµένες, µετά την καλοκαιρινή περίοδο, και σίγουρα πολύ εξειδικευµένες, καθώς η «ταλαιπωρία» των διακοπών έχει αφήσει τα σηµάδια της πάνω τους. Μπορεί να είστε πιο ξεκούραστες και µε γεµάτες µπαταρίες για να αντιµετωπίσετε τη νέα «σχολική» χρονιά, να έχετε όρεξη να επιστρέψετε στη δουλειά σας και να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να δείχνετε όσο ξεκούραστες και όµορφες αισθάνεστε. Η ταλαιπωρηµένη, ξηρή επιδερµίδα και τα ατίθασα µαλλιά οφείλουν να γίνουν παρελθόν, δίνοντας τη θέση τους σε ένα λαµπερό και υγιές δέρµα και σε υπέροχα µαλλιά.

Στόχος: ενυδάτωση!

Μετά την έκθεση στον ήλιο –ακόµη και όταν γίνεται πολύ προσεκτικά–, οι ανάγκες για ενυδάτωση του δέρµατος είναι αυξηµένες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να µην είναι βεβιασµένη και επιφανειακή, αλλά να διεισδύει βαθύτερα στα στρώµατα του δέρµατος, να έχει διάρκεια και να γίνεται µε ουσιαστικό τρόπο, ώστε το δέρµα να αποκτήσει την ελαστικότητα που έχασε κατά τους καλοκαιρινούς µήνες. Με την κατάλληλη ενυδάτωση εξαφανίζεται κάθε αίσθηση τραβήγµατος, ερεθισµού, ξηρότητας και κοκκινίλων από την επιδερµίδα, ενώ ενισχύεται η άµυνά της. Μια καλά ενυδατωµένη επιδερµίδα είναι λαµπερή, ενδυναµωµένη και ισορροπηµένη. Και αυτός είναι ο στόχος!

Βαθύς καθαρισµός – απολέπιση

Πριν από το στάδιο της ενυδάτωσης θα πρέπει να προηγείται ένας καλός καθαρισµός, σε βάθος. Και, αν σε µια άλλη περίοδο ένα απαλό καθηµερινό καθαριστικό προϊόν ήταν αρκετό, τώρα οι ανάγκες είναι αυξηµένες και διαφορετικές. Μπορεί να φοβάστε ότι, αν χρησιµοποιήσετε όλο το οπλοστάσιο του καθαρισµού, θα αποχαιρετίσετε πιο γρήγορα το λαµπερό σας µαύρισµα, που τόσο κόπο κάνατε να το αποκτήσετε, αλλά µαζί του θα αποµακρύνετε και τα νεκρά κύτταρα και τις βροµιές που έχουν εγκατασταθεί στους πόρους σας, εµποδίζοντας το δέρµα σας να αναπνεύσει σωστά και να λάµψει. Εντάξτε στη ρουτίνα οµορφιάς σας ένα απολεπιστικό προϊόν καθαρισµού µε ή χωρίς κόκκους, ανάλογα µε τις ανάγκες του δέρµατός σας –αλλά και του γούστου σας–, και αφήστε το να παρασύρει µαζί του την παλιά κυτταρική στοιβάδα, που καλύπτει την πραγµατική σας λάµψη. Εκτός από την ευχαρίστηση που θα σας προσφέρει ο βαθύς καθαρισµός, καθώς θα δείτε τη στιλπνότητα άµεσα στην επιφάνεια της επιδερµίδας σας, θα νιώσετε τα ουσιαστικά του αποτελέσµατα, αφού εφαρµόσετε την κρέµα σας, η οποία θα µπορέσει τώρα να διεισδύσει πιο σωστά στο δέρµα και να δράσει µε τον τρόπο που είναι προγραµµατισµένη, προσφέροντάς σας τα µέγιστα.

Μάσκες οι θαυµατουργές

Είναι το µυστικό όπλο οµορφιάς, που, αν δεν το παραλείπετε ποτέ, θα δικαιωθείτε χρόνια µετά, µε ένα δέρµα φανερά πιο νέο από τη βιολογική του ηλικία. Οι µάσκες δεν έχουν εκτιµηθεί µέχρι σήµερα όσο τους αξίζει και θεωρούνται συνήθως συµπληρωµατικά προϊόντα οµορφιάς, που αποτελούν δεύτερη και τρίτη επιλογή. Ξανασκεφτείτε το! Είναι γρήγορες και αποτελεσµατικές, ενώ δίνουν πολύ εύκολα στο δέρµα το boost που χρειάζεται, ανάλογα µε την κάθε περίσταση. Προµηθευτείτε όχι µόνο µία µάσκα, αλλά περισσότερες, και κάντε τους συνδυασµούς που χρειάζεστε. Μπορείτε να ξεκινήσετε από µια µάσκα για βαθύ καθαρισµό –η οποία θα βοηθήσει ακόµη περισσότερο τα στρώµατα του δέρµατος να αποβάλουν τα περιττά στοιχεία– και να συνεχίσετε µε µια µάσκα πλούσια σε ενυδατικά συστατικά, που θα «κλειδώσει» την υγρασία στο δέρµα. Ίσως µε κάποιες από αυτές τις µάσκες να αισθανθείτε ένα ελαφρύ τσούξιµο στην επιδερµίδα. Μην αποθαρρυνθείτε και την αφαιρέσετε πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος που υποδεικνύεται στη συσκευασία. Είναι πιθανή αυτή η αντίδραση του δέρµατος, αλλά, αν το αφήσετε να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, η σφριγηλότητα και η λάµψη που θα αποκτήσετε θα σας ανταµείψουν. Αν µετά την ενυδατική µάσκα αισθάνεστε ακόµη ότι η επιδερµίδα σας δεν είναι αρκετά λαµπερή, εφαρµόστε µια πιο εξεδικευµένη µάσκα, ειδική για λάµψη, θρέψη, ρυτίδες και σύσφιγξη.

Για λαµπερά µάτια και χείλη

Μην ξεχνάτε ποτέ την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των µατιών και των χειλιών, όπου η επιδερµίδα είναι πολύ λεπτότερη και χρειάζεται ειδική φροντίδα. Αποφύγετε scrubs και µάσκες προσώπου, αλλά φροντίστε να τα ενυδατώσετε µε ειδικά patches και ειδικές µάσκες, που εφαρµόζονται σε αυτές µόνο τις περιοχές και έχουν διαφορετική σύνθεση, η οποία υπόσχεται την κατάλληλη διεισδυτικότητα χωρίς ερεθισµούς. Θα διαπιστώσετε ότι η επιδερµίδα σας έγινε πιο λεία, πιο ξεκούραστη και χωρίς τις λεπτές γραµµές.

Και το σώµα θέλει την ενυδάτωσή του

Για το πρόσωπο υπάρχουν πολλά, διαφορετικά και συµπληρωµατικά προϊόντα που έχουµε εκπαιδευτεί να τα αναζητάµε και να τα εφαρµόζουµε –τουλάχιστον– στην αλλαγή της εποχής. Τι συµβαίνει όµως µε το σώµα; Το προσέχουµε το ίδιο; ∆υστυχώς, όχι. Τείνουµε να το ξεχνάµε, καθώς σιγά-σιγά καλύπτεται, και να ρίχνουµε το βάρος µας στο πρόσωπο και στα µαλλιά, που βρίσκονται σε κοινή θέα. Κι όµως, έχει ταλαιπωρηθεί το ίδιο ή και περισσότερο πολλές φορές, και του αξίζει καλύτερη µοίρα. Ακόµη και αν δεν είστε ο τύπος που προγραµµατίζει κάποια µασάζ και περιποίηση από ειδικό, µπορείτε να κάνετε το δέρµα του σώµατος σας να βρίσκεται σε απόλυτα υγιή κατάσταση, και να το δείχνει. Ακολουθήστε τα ίδια περίπου βήµατα µε αυτά του προσώπου. Βάλτε στο ντους, εκτός από το αφρόλουτρο, και ένα πίλινγκ, για να αποµακρύνετε τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνειά του, και φυσικά για να εξαφανίσετε τυχόν «λεκέδες» από το καλοκαιρινό ξεφλούδισµα. Με ένα αντίστοιχο ειδικό προϊόν για σηµεία όπως οι φτέρνες, τα γόνατα και οι αγκώνες, θα δείτε αυτά τα σκληρά σηµεία να µαλακώνουν ξανά και να γίνονται απαλά και λεία. Μπορεί να µην εφαρµόζετε µάσκα στο σώµα, αλλά η βαθιά ενυδάτωση είναι απολύτως απαραίτητη. Προτιµήστε κρέµες και body butter, αντί για υδαρείς λοσιόν, και µην παραλείψετε ούτε εκατοστό να το κα

Πατούσες για... φίληµα

Για τις απαιτητικές πατούσες σας επιλέξτε ένα εξειδικευµένο προϊόν και εφαρµόστε το σε πλούσιο στρώµα πριν κοιµηθείτε. Αν το κρίνετε απαραίτητο, ενισχύστε τη δράση του φορώντας βαµβακερές κάλτσες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οµορφιά στα άκρα

Οι τάσεις της οµορφιάς επιβάλλουν κάθε σεζόν άλλα χρώµατα τόσο στο µακιγιάζ όσο και στα νύχια. Για να αναδειχθούν όµως τα άκρα σας, δεν γίνεται παρά να είναι φροντισµένα και υγιή!

Ίσως σας αρέσουν τα σκούρα, βαθιά χρώµατα ή τα φωτεινά και δροσερά, ή προτιµάτε να αφήνετε τα νύχια σας στο φυσικό τους χρώµα, χωρίς να επεµβαίνετε καθόλου. Σε κάθε περίπτωση, τα στάδια που πρέπει να προηγηθούν είναι πάντα τα ίδια και δεν πρέπει να παραλείπετε κανένα.Το κόψιµο των νυχιών δεν είναι απλή υπόθεση, όπως µπορεί να νοµίζετε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να µην προκληθούν ερεθισµοί, τραυµατισµοί και λάθη που πιθανόν να επιφέρουν µολύνσεις. Τα νύχια που δεν έχουν κοπεί σωστά µπορεί να εισχωρήσουν στο δέρµα και να δηµιουργήσουν πολύ µεγαλύτερα προβλήµατα από µια άσχηµη εµφάνιση και µόνο. Γι’ αυτό εµπιστευθείτε κάποιον ειδικό (ποδολόγο) ή επιλέξτε ένα θεραπευτικό πεντικιούρ, ώστε να ανακουφίσετε τα πόδια σας από τυχόν προβλήµατα. Ειδικά αν έχετε παρατηρήσει αλλοιώσεις στην υφή των νυχιών ή στο σχήµα τους, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ποδίατρο, για να διαγνώσει το πρόβληµα και να σας προτείνει την ανάλογη θεραπεία, π.χ., για µύκητες.

  • Αν επιλέγετε να κάνετε µόνες σας το «beauté» των άκρων σας, φροντίστε να έχετε πάντα πολύ καθαρά τα εργαλεία που χρησιµοποιείτε. Το καθαρό οινόπνευµα θα βοηθήσει να είναι απολυµασµένα και έτοιµα προς χρήση όποτε θελήσετε. Φυλάξτε τα σε µια κλειστή θήκη, που θα κρατάει µακριά τη σκόνη. Είναι καλύτερα να κάνετε µόνες σας τη συντήρηση, αλλά να αφήνετε τις «διορθωτικές» κινήσεις σε έναν ειδικό, ώστε να εξασφαλίζετε την επιτυχηµένη και ασφαλή περιποίησή τους.
  • Νυχοκόπτης, ψαλιδάκι, κόπτης για τα πετσάκια, λίµα, buffer και ξυλάκια είναι κάποια από τα εργαλεία που µπορεί να έχετε στην κατοχή σας. Εκτός αυτών, προµηθευτείτε ένα ειδικό λάδι για τα πετσάκια, ώστε να παραµένουν µαλακά και στη θέση τους, µε το οποίο θα κάνετε ελαφρύ µασάζ κάποια βράδια, είτε είναι βαµµένα είτε όχι. Αν τα νύχια σας έχουν µεγαλύτερες απαιτήσεις –παρατηρούνται ραβδώσεις στην επιφάνειά τους, σκίζουν, ξεφλουδίζουν κ.λπ.–, αναζητήστε ένα ειδικευµένο προϊόν που θα επαναφέρει την οµαλή και υγιή τους όψη.
  • Αφού έχετε εξασφαλίσει το σωστό σχήµα, την ενυδάτωσή τους και την υγεία τους, επιλέξτε να τα «καλύψετε» ή όχι µε χρώµα. Να έχετε όµως κατά νου ότι, περνώντας από την επιφάνειά τους µια απλή βάση, τα προστατεύετε από τους εξωτερικούς παράγοντες που ενδεχοµένως να τους επιφέρουν αλλοιώσεις. Το χρώµα είναι το τελικό στάδιο, το οποίο µπορεί να αλλάζει όποτε εσείς το επιθυµείτε. Φέτος, θα δείτε µοβ, καφέ, µπλε σκούρα και γκρι, βαθιά κόκκινα, αλλά και πολλά nude, ενώ θα διαπρέψουν οι υφές από σατινέ έως µεταλλικές.

Για υγιή µαλλιά

Αν φανήκατε «έξυπνες» και προστατεύσατε τα µαλλιά σας την καλοκαιρινή περίοδο που πέρασε, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την καλή δουλειά που κάνατε, επιλέγοντας αυτή τη φορά τα προϊόντα –σαµπουάν, conditioner και µάσκα– που ταιριάζουν στον τύπο τους, για να συντηρήσετε την υγιή τους όψη.

Φυσικά, ένα κούρεµα –ακόµη και αν είναι µόνο λίγα εκατοστά– θα τα κάνει πιο υγιή, καθώς θα αποµακρύνει τις άκρες, που έχουν την τάση να φθείρονται. Ανανεώστε και το χρώµα σας, εφόσον τα βάφετε, ώστε να είναι λαµπερά και όµορφα. Υπάρχουν, πλέον, βαφές που περιποιούνται την τρίχα και δεν την ταλαιπωρούν, χωρίς να προκαλούν κανέναν απολύτως ερεθισµό στο τριχωτό της κεφαλής, και είναι απολύτως ασφαλείς. Αυτό σας δίνει έναν ακόµη λόγο –ακόµη και αν µέχρι σήµερα δεν τα βάφατε– να τολµήσετε να καλύψετε τα λευκά, να κάνετε µια µικρή αλλαγή στον τόνο τους ή ακόµη και µια πιο δραστική κίνηση ανανέωσης, µε απόκλιση 2-3 τόνων στο χρώµα τους. Μη φοβηθείτε τις αλλαγές στα µαλλιά σας. Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη περίοδος για τολµηρές ανανεώσεις.

Λάδια: οι τελευταίες αφίξεις

Το trend των λαδιών για το πρόσωπο, το σώµα και τα µαλλιά έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστηµα, αλλά τώρα βρίσκεται στην κορύφωσή του. Θα βρείτε πολλά και διαφορετικά προϊόντα, που δουλεύουν σε συνέργεια µε τις κρέµες σας και προσφέρουν στο δέρµα άµεση θρέψη, αφήνοντάς του µια µεταξένια αίσθηση. Ξηρά ή λιπαρά λάδια, απλά ή µε ιριδίζοντα στοιχεία που προσδίδουν λάµψη στην επιδερµίδα, µε άρωµα ή άοσµα, ενισχυµένα µε βιταµίνες για αντιοξειδωτική δράση, ικανοποιούν ακόµη και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις. Πολλά από αυτά αποτελούν πολυεργαλεία, καθώς εφαρµόζονται από την κορυφή µέχρι τα νύχια κυριολεκτικά. Χάρη στη σύνθεσή τους, µια µικρή ποσότητα αρκεί για να ανακτηθεί η ισορροπία στα χαµένα λιπίδια –που σηµαίνει έντονη ξηρότητα και αφυδάτωση– και να ενδυναµωθεί η φυσική άµυνα του οργανισµού. Η υφή λαδιού είναι αυτή που εξασφαλίζει τη βαθιά διεισδυτικότητα των ενεργών συστατικών και αποτελεί την καινούρια τάση. Μην τα φοβηθείτε. ∆οκιµάστε τα.

Η τριχόπτωση του φθινοπώρου

∆υστυχώς, µεγάλο κοµµάτι του πληθυσµού –αντρικού και γυναικείου– ταλαιπωρείται από την εποχική τριχόπτωση. Αν η ανησυχία σας για τα µαλλιά λοιπόν δεν είναι ούτε το χρώµα ούτε το κούρεµα, αλλά η διατήρησή τους ποσοτικά και ποιοτικά, λάβετε τα µέτρα σας. Θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τη διατροφή σας, ενισχύοντάς τη µε τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, βιταµίνη C, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Εκτός αυτών, όµως, καλό είναι να λάβετε ακόµη πιο δραστικά µέτρα και να ενισχύσετε τον οργανισµό σας µε τα κατάλληλα συµπληρώµατα διατροφής, που στοχεύουν στην αντιµετώπιση του προβλήµατος αυτού. Ένα ισορροπηµένο συµπλήρωµα µε βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, µέταλλα, ιχνοστοιχεία και αµινοξέα ενισχύει την κερατίνη, κάνοντας τα µαλλιά δυνατά και βοηθώντας τα να διατηρήσουν την υφή και την πυκνότητά τους. Ταυτόχρονα, θα ωφελήσετε και τα νύχια σας, που θα γίνουν πιο δυνατά και θα σταµατήσουν να σπάνε και να ξεφλουδίζουν.

Εφόσον γνωρίζετε ότι η εποχική τριχόπτωση σας ταλαιπωρεί, επενδύστε έγκαιρα σε ειδικά προϊόντα περιποίησης, που επηρεάζουν τον κύκλο ζωής της τρίχας, χάρη στα καινοτόµα δραστικά συστατικά τους, καταφέρνοντας να επιβραδύνουν τον ρυθµό της τριχόπτωσης και να αφυπνίσουν την ανάπτυξη των µαλλιών. Ειδικές λοσιόν, θεραπείες αλλά και συµπληρωµατικά προϊόντα περιποίησης, όπως σαµπουάν και κρέµες, υπόσχονται αυτό το φθινόπωρο να ανακτήσουν τα µαλλιά σας έγκαιρα την πυκνότητα και τη δύναµή τους.