Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές Υγείας

Κοιλιά-«φέτες» με γυμναστική στο σπίτι

Τo ανθρώπινο σώμα είναι δομημένο με τέτοιον τρόπο ώστε καθετί σε αυτό να είναι σημαντικό και να έχει έναν λειτουργικό ρόλο, είτε πρόκειται για τους μύες, είτε για τους τένοντες, τα κύτταρα, τα νεύρα και τα υπόλοιπα όργανα. Όσον αφορά τους μύες, εκείνοι είναι που παράγουν δύναμη: η κίνηση εξαρτάται από αυτούς, καθώς καταλαμβάνουν ποσοστιαία ένα πολύ μεγάλο τμήμα του σώματος, παράγουν θερμότητα και κατ’ επέκταση συμβάλλουν στην ομοιόσταση του σώματος, δηλαδή στη διατήρηση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για τον οργανισμό επίπεδα.

Υπάρχουν ποικίλες κατηγορίες μυών: οι σκελετικοί ή γραμμωτοί μύες, ο λείος καρδιακός μυς και ο λείος μυϊκός ιστός. Η ονομασία τους προέρχεται από την επίδραση του καθενός. Επειδή μάλιστα κάθε μυς έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία, κρίνεται σημαντικό να τους ενδυναμώνουμε, είτε πρόκειται για μεγάλες μυϊκές ομάδες, είτε για εν τω βάθει, είτε για πιο επιφανειακούς, και όχι να τους αφήνουμε να ατροφούν ή, χρησιμοποιώντας πιο καθημερινή ορολογία, «να χαλαρώνουν».

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντική η εκγύμναση των μυών, καθώς λειτουργούν βοηθητικά στην καθημερινότητά μας. Βοηθούν επίσης να έχουμε μια καλύτερη κλινική εικόνα για ένα μυοσκελετικό πρόβλημα, ακόμη και στην πρόληψη της εμφάνισής του. Εστιάζουμε, λοιπόν, πιο πολύ στους κοιλιακούς μύες, μιας και κεντρίζουν την προσοχή τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Πριν όμως πραγματοποιήσετε κάποιες ασκήσεις που θα επικεντρώνονται στη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα, ας μιλήσουμε για τη σημασία τους, και δεν αναφερόμαστε τόσο στην εμφάνισή μας: Οι κοιλιακοί μύες αποτελούνται από τον ορθό κοιλιακό, τον εγκάρσιο, των έσω και έξω λοξό μυ. Συμβάλλουν στην πρόσθια κάμψη του κορμού, στην έσω και έξω στροφή, στη συγκράτηση του σώματος σε όρθια στάση, στη συγκράτηση της πυέλου, ακόμα και στην αναπνοή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κοιλιακοί μύες είναι ένα από τα σημεία του σώματος που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς προστατεύουν τα ζωτικά μας όργανα, και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να τους γυμνάζουμε έστω και για 10 λεπτά ημερησίως.

 

Από τη Μάντη Περσάκη, Pilates instructor, ιδιοκτήτρια του "Pilates by Mandy"