Συμβουλές Ομορφιάς
Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΚάνουμε τον ήλιο φίλο μας
Στις μεσογειακές χώρες, ο ήλιος λάμπει περισσότερο από 6 μήνες τον χρόνο, ενώ στις ΗΠΑ οι μελέτες που γίνονται δίνουν ανησυχητικά αποτελέσματα. Σήμερα, ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός στην άλλη άκρη του ωκεανού και εκτιμάται ότι σχεδόν 10.000 άνθρωποι την ημέρα στην Αμερική διαγιγνώσκονται με αυτόν τον τύπο.
Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες μελέτες λένε ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα έχουν πιθανότητα 1 προς 33 να εμφανίσουν μελάνωμα, ενώ οι παππούδες μας είχαν μόλις 1 προς 1.500. Γι’ αυτήν την τεράστια αλλαγή στους αριθμούς ευθύνονται φυσικά και η κλιματική αλλαγή, σε μεγάλο βαθμό, με την υπεριώδη ακτινοβολία να γίνεται όλο και πιο βλαβερή, αλλά και οι λανθασμένες lifestyle επιλογές που κάναμε τις τελευταίες δεκαετίες, ταυτίζοντας την ομορφιά με την «ηλιοκαμένη» επιδερμίδα.
Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα δείχνουν κάπως να αλλάζουν, καθώς η διαρκής ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, τους επιστήμονες, τους γιατρούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες έχει αρχίσει να τροποποιεί τη συμπεριφορά των σύγχρονων ανθρώπων, που τιμούν τα μέτρα αντηλιακής προστασίας πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.
Πλέον, και οι άνδρες, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, εφαρμόζουν αντηλιακές κρέμες, κάτι που κάποτε δεν έκαναν, καθώς θεωρούσαν ότι δεν το είχαν ανάγκη. Παράλληλα, και οι γονείς φροντίζουν τα παιδιά τους να μην εκτίθενται στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες και να είναι επιμελείς με τα μέτρα προστασίας ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Οι γυναίκες, φυσικά, παραμένουν πάντα πιο ενημερωμένες για τα θέματα αντηλιακής προστασίας, λόγω του φόβου της φωτογήρανσης.
Φυσικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη φωτογήρανση, καθώς, εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις του ήλιου στη δερματική μας υγεία, η αλόγιστη έκθεση έχει σοβαρές συνέπειες και στη δερματική μας εικόνα. Η ηλιακή ακτινοβολία αποδεδειγμένα γερνάει την επιδερμίδα μας, τη «στεγνώνει», την αφυδατώνει, της δημιουργεί αλλοιώσεις, πανάδες, κηλίδες, δυσχρωμίες, την κάνει να είναι και να φαίνεται γερασμένη. Έτσι, είναι γεγονός ότι οι περισσότερες σύγχρονες γυναίκες, αλλά και μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού, πλέον, τηρούν ευλαβικά τα μέτρα αντηλιακής προστασίας.
Εδώ ακριβώς έρχεται και ένα «οξύμωρο» σχήμα να συμπληρώσει την εικόνα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική αποφυγή του ήλιου έχει οδηγήσει στη σημαντική έλλειψη βιταμίνης D στις νέες γενιές, κάτι που επίσης δεν είναι καλό. Έτσι, για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται ότι το λεγόμενο «παν μέτρον άριστον» παραμένει πάντοτε επίκαιρο.
Μέτρα προφύλαξης
Προφύλαξη από την απευθείας έκθεση στον ήλιο: Πρώτο και βασικότερο μέσο προφύλαξης από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία είναι η αποχή από την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που αυτός είναι πιο έντονος, δηλαδή από τις 12 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Αυτές είναι και οι ώρες που συνιστάται και τα παιδιά να μη βρίσκονται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο. Όταν είμαστε, λοιπόν, διακοπές ή στην παραλία, μπορούμε να απολαμβάνουμε τον ήλιο κάποιες στιγμές, όταν μπαίνουμε στο νερό για παράδειγμα, αλλά καλό είναι τις υπόλοιπες ώρες να βρισκόμαστε κάτω από την ομπρέλα ή κάποιο στέγαστρο. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά φυσικά.
Προϊόντα αντηλιακής προστασίας: Οι γνωστές μας αντηλιακές κρέμες και λοσιόν, λάδια και λοιπά προϊόντα είναι απολύτως απαραίτητα. Πρέπει να είμαστε ευλαβικά τυπικοί με την εφαρμογή του αντηλιακού μας και να την επαναλαμβάνουμε πολλές φορές κατά τις ώρες που βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Οι δείκτες αντηλιακής προστασίας δεν πρέπει να αποτελούν πανάκεια. Η εφαρμογή του αντηλιακού σε πρόσωπο και σώμα πρέπει να γίνεται προσεκτικά σε όλες τις περιοχές, και τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ πρέπει να επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία συχνά και ιδίως μετά το κολύμπι ή τα σπορ στην παραλία που προκαλούν εφίδρωση. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να βάζουμε αντηλιακό στη ράχη των χεριών, στα πέλματα και στα σημεία που το μαγιό εφάπτεται στην επιδερμίδα μας. Για τα παιδιά πρέπει να έχουμε ειδικά αντηλιακά, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της δικής τους επιδερμίδας και τα προστατεύουν καλύτερα.
Καπέλο, γυαλιά και προστατευτικά ρούχα παραλίας: Το καπέλο μάς προστατεύει σημαντικά από τον ήλιο, καθώς δεν επιτρέπει στις αχτίδες να φτάνουν απευθείας στο πρόσωπό μας και στο ευαίσθητο δέρμα της περιοφθαλμικής περιοχής, που είναι και από τις πρώτες που εμφανίζουν σημάδια φωτογήρανσης. Το ίδιο και τα μεγάλα γυαλιά ηλίου. Οι άνθρωποι με πολύ ανοιχτόχρωμες και ευαίσθητες επιδερμίδες, καθώς και όσοι είναι επιρρεπείς στις φωτοαλλεργίες, καλό είναι να φορούν μια λευκή μπλούζα ή ένα λευκό καφτάνι πάνω από το μαγιό τους, ώστε να ελαχιστοποιούν την έκθεση του σώματός τους στην ηλιακή ακτινοβολία.
Θεραπείες πρόληψης: Είναι γεγονός ότι το «προλαμβάνειν» είναι πάντα καλύτερο του «θεραπεύειν», κι αυτό ισχύει και στην περίπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας και της φωτογήρανσης. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, αντί να προσπαθούμε εκ των υστέρων να αντιστρέψουμε τα σημάδια της φωτογήρανσης, να κάνουμε εκ των προτέρων ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την εμφάνισή τους.
Τόσο η καλή ενυδάτωση και η ευλαβική φροντίδα της επιδερμίδας στο σπίτι με ενυδατικές κρέμες, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, όσο και η εφαρμογή ειδικής φροντίδας μετά την έκθεση στον ήλιο είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες πρόληψης.
Όμως εξίσου σημαντικό είναι το να δράσουμε εκ των έσω για να ενισχύσουμε τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας μας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της ενέσιμης μεσοθεραπείας υαλουρονικού οξέος, καθώς η θαυματουργή αυτή ουσία συγκρατεί 1.000 φορές το βάρος της σε νερό, που σημαίνει ότι προσφέρει ενυδάτωση και θρέψη στην επιδερμίδα μας από μέσα προς τα έξω. Έτσι, μπορούμε να προσφέρουμε την καλύτερη προστασία στην επιδερμίδα μας εσωτερικά, ώστε να μην αφυδατωθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού. Για αυτόν τον λόγο, σωστότερο είναι οι συγκεκριμένες θεραπείες να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή της άνοιξης, ώστε το καλοκαίρι να μας βρίσκει έτοιμους για την παραλία.
Διαλέγουμε προϊόν αντηλιακής προστασίας ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας
Κανονική
Θεωρητικά, μας ταιριάζουν όλες οι αντηλιακές φόρμουλες. Ωστόσο, καλό θα ήταν να προμηθευτούμε δείγματα από τον φαρμακοποιό μας πριν κάνουμε την τελική μας επιλογή.
Λιπαρή
Οι ματ αντηλιακές φόρμουλες είναι ιδανικές, αφού προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία και ταυτόχρονα ρυθμίζουν τη φυσική λιπαρότητα της επιδερμίδας. Επιλέγουμε αντηλιακό με λεπτόρρευστη υφή μη φαγεσωρογόνο. Αποφεύγουμε αντηλιακά προϊόντα με πλούσια υφή, γιατί σε μια ήδη λιπαρή επιδερμίδα μπορεί να προκληθεί φραγή των πόρων.
Ξηρή
Τα ενυδατικά αντηλιακά με την ένδειξη ευρέος φάσματος και δείκτη SPF από 30 και μεγαλύτερο είναι η δέουσα επιλογή, καθώς διατηρούν, παράλληλα, τα επίπεδα ενυδάτωσης στην επιδερμίδα μας.
Ευαίσθητη
Για τις επιδερμίδες που κοκκινίζουν και ερεθίζονται τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας με επουλωτικά και ενυδατικά συστατικά και οξείδιο του ψευδαργύρου είναι τα καλύτερα.
Ώριμη
Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται περισσότερη προστασία συγκριτικά με τους υπόλοιπους τύπους και άρα προϊόντα με δείκτη SPF τουλάχιστον 50. Στο φαρμακείο βρίσκουμε προϊόντα αντηλιακής προστασίας που συνδυάζουν άριστα αντιγηραντικές ιδιότητες.
Ανοιχτοί φωτότυποι
Στην κατηγορία των ανοιχτών φωτοτύπων με ιστορικό προκαρκινικών αλλοιώσεων επιβάλλονται αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας.
Ρυτίδες
Στην περίπτωση που οι πρώτες ρυτίδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, στο φαρμακείο μπορείτε να βρείτε αντηλιακά 2 σε 1, δηλαδή με αντιρυτιδική δράση και προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Υπερμελάχρωση και φωτοεπιδεινούμενες παθήσεις
Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτιμάμε προϊόντα με δείκτη SPF τουλάχιστον 50. Καλό θα ήταν το αντηλιακό να έχει λεπτόρρευστη υφή και να περιέχει βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.
Στα παιδιά, καλό είναι να εφαρμόζουμε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα και να κάνουμε συχνή επάλειψη.
Από την Παρασκευή Παυλάκου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, επικεφαλής του δερματολογικού τμήματος της Mentor Icon Clinics.