Επιστροφή στα άρθρα

Το φαρμακείο των διακοπών

Ξεκινώντας για τις διακοπές μας, όλοι ονειρευόμαστε όμορφα τοπία, χαλάρωση, καλό φαγητό, παρέα με τους φίλους και την οικογένειά μας και σίγουρα όχι πιθανά τσιμπήματα, εγκαύματα, μικροτραυματισμούς και άλλα απρόοπτα, που πάντα μπορούν να διαταράξουν την ανεμελιά των ημερών και να μας ταλαιπωρήσουν.

Ένα φαρμακείο διακοπών είναι μια πολύ καλή και εύκολη λύση, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα περισσότερα πιθανά απρόοπτα, χωρίς να χρειαστεί να τρέχουμε σε γιατρούς, κέντρα υγείας και φαρμακεία ενώ βρισκόμαστε σε διακοπές. Ιδίως στις περιπτώσεις που ο προορισμός είναι μακρινός, σε μέρη που μπορεί να μην υπάρχουν κέντρα υγείας ή φαρμακεία σε κοντινή απόσταση, όπως και στην περίπτωση που υπάρχουν στην παρέα μικρά παιδιά που είναι και πιο ευαίσθητα, ένα σωστά οργανωμένο φαρμακείο διακοπών μπορεί να μας γλυτώσει από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.

Ας δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς χρειάζεται ένα φαρμακείο διακοπών για να είναι πλήρες και οργανωμένο, ώστε να μη μας λείψει τίποτα την κρίσιμη στιγμή.

Μια μεγάλη και πρώτης ανάγκης κατηγορία φαρμάκων αποτελούν τα αντιπυρετικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα παυσίπονα φάρμακα σε όποια μορφή μπορεί να εξυπηρετεί τον καθένα μας (χάπια, αναβράζοντα δισκία, σιρόπια, υπόθετα), ώστε σε κάθε περίπτωση να μας ανακουφίσουν από πόνους και πυρετό. Ένα θερμόμετρο είναι επίσης πολύ χρήσιμο.

Μια άλλη μεγάλη απαραίτητη ομάδα προϊόντων αφορά την περιποίηση πιθανών τραυμάτων ή εγκαυμάτων. Χρειαζόμαστε φυσιολογικό ορό για έκπλυση τραυμάτων (καλύτερα σε μικρές συσκευασίες ή μονοδόσεις, π.χ. αμπούλες), γάζες αποστειρωμένες, γάζες βαζελινούχες, αυτοκόλλητη ταινία, ψαλίδι, οξυζενέ, αντισηπτικό διάλυμα για πληγές, αντιβιοτική αλοιφή, τσιρότα διαφόρων διαστάσεων και ελαστικούς επιδέσμους.

Επίσης, στις διακοπές είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας αντηλιακά προϊόντα υψηλής προστασίας κατάλληλα για όλους (παιδικά ή ενηλίκων, για το πρόσωπο ή το σώμα) καθώς και κρέμα ή τζελ για ενυδάτωση μετά την έκθεση στον ήλιο και για ανακούφιση από πιθανά ηλιακά εγκαύματα. Επιπλέον, πολύ χρήσιμο είναι κι ένα σπρέι ιαματικού νερού για τις πολύ ζεστές μέρες, αλλά και για την ανακούφιση πιθανών ηλιακών εγκαυμάτων.

Όπως και στην πόλη, έτσι και στις διακοπές μας, το καλοκαίρι, παραμονεύουν ανεπιθύμητοι «επισκέπτες», που μας τσιμπούν και μας χαλάνε τη διάθεση. Πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε μαζί μας εντομοαπωθητικό προϊόν για τα κουνούπια και άλλα έντομα, κατάλληλο και για τα παιδιά, αν υπάρχουν στην παρέα. Επίσης, η λίστα με τα απαραίτητα περιλαμβάνει αλοιφή για την αντιμετώπιση πιθανών τσιμπημάτων, αντισταμινική κρέμα/ τζελ, κορτιζονούχο κρέμα για πιο μεγάλες και επίμονες βλάβες, αλλά και αντισταμινικά χάπια ή σιρόπι.

Πολύ χρήσιμες θα μπορούσαν, επίσης, να φανούν οι οφθαλμικές σταγόνες για ερεθισμούς και καθαρισμό των ματιών, ένας εξωλκέας δηλητηρίου για χρήση μετά από τσίμπημα ή δάγκωμα, ένα τσιμπιδάκι για αφαίρεση αγκαθιών αχινού ή κεντριού εντόμου. Ακόμη και μια ένεση αδρεναλίνης για την περίπτωση αναφυλακτικού επεισοδίου, που ίσως να χαρακτήριζε κάποιος υπερβολή, θα μπορούσε να μας σώσει από πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

Φυσικά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψουμε να πάρουμε μαζί μας πιθανά φάρμακα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, σε ποσότητες που θα μας καλύψουν το διάστημα που θα απουσιάζουμε, αφού οι διακοπές σίγουρα δεν είναι μια περίοδος που μπορούμε να παραμελήσουμε την υγεία μας. Μπορεί να χρειαστεί να έχουμε μαζί μας ακόμη και κάποιες συσκευές παρακολούθησης της υγείας μας, όπως συσκευή μέτρησης σακχάρου για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και βέβαια πιεσόμετρο για όσους έχουν υπέρταση.

Τέλος, απαραίτητο είναι να υπάρχει ένα κουτί ή μια ισοθερμική τσάντα, σε περίπτωση που βρεθούμε σε θερμοκρασίες >25οC, όπου θα φυλάσσονται όλα τα ευπαθή είδη, ώστε να προστατεύονται από πιθανές αλλοιώσεις.

Μερικά από τα παραπάνω μπορεί να φανούν υπερβολικά σε κάποιον που θα πάει σε έναν κοντινό προορισμό ή θα επισκεφθεί μεγάλες πόλεις με οργανωμένα κέντρα υγείας ή τοπικά ιατρεία. Αντίθετα, σε κάποιον που θα πάει για camping σε ένα απομακρυσμένο νησί μπορεί να είναι από απολύτως απαραίτητα έως πολύ λίγα, προκειμένου να είναι και να νιώθει ασφαλής.

Το πιο σημαντικό από όλα στις διακοπές μας είναι να περάσουμε όλοι καλά και να επιστρέψουμε ανανεωμένοι, υγιείς και γεμάτοι ενέργεια, χωρίς να έχουμε επιτρέψει σε οποιοδήποτε απρόοπτο να μας χαλάσει τη διάθεση και την ξεκούραση.

 

Από τη Χριστίνα Βλάχου, Φαρμακοποιό, μέλος του Δικτύου Pharma PLUS.