Επιστροφή στα άρθρα

Ενισχύουμε τον οργανισμό μας τον χειμώνα

Μόλις ο οργανισμός μας έρθει σε επαφή με έναν παθογόνο μικροοργανισμό, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πρόκειται για το σύστημα εκείνο που διασφαλίζει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώδεις παράγοντες (βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα) και αποτελείται από πολλά διαφορετικά κύτταρα, ιστούς και όργανα, διεσπαρμένα σε όλο το σώμα.

Το σύστημα αυτό, αρχικά, χρησιμοποιεί φυσικούς φραγμούς, όπως το δέρμα, για να εμποδίσει τα μικρόβια να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα. Αν όμως αυτά διαπεράσουν τα επιθήλια και εισέλθουν στους ιστούς ή στην κυκλοφορία, τότε επιστρατεύει αμυντικά κύτταρα και πρωτεΐνες για να τα αντιμετωπίσει.

Αλλεπάλληλες ή επίμονες λοιμώξεις, οπουδήποτε στο σώμα, όπως μολύνσεις στο δέρμα, αναπνευστικές λοιμώξεις, γαστρεντερικά προβλήματα, ουρολοιμώξεις και άλλα συμπτώματα, όπως έντονη κόπωση, αργή επούλωση πληγών, συχνή εμφάνιση έρπητα, είναι σημάδια που υποδηλώνουν ότι η άμυνα του οργανισμού υπολειτουργεί.

Ακόμη αξίζει να αναφερθεί ότι η ικανότητα άμυνας του οργανισμού μειώνεται σταδιακά από τη μέση ηλικία και μετά, λόγω ανοσογήρανσης.

Αν δεν πρόκειται για κάποια σοβαρή ανοσολογική ανεπάρκεια, λόγω γενετικών ή κάποιων πολύ σοβαρών διαταραχών (π.χ. ασθενείς ΜΕΘ), μπορούμε να χτίσουμε ένα πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα, αρκεί να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Επαρκείς ώρες ύπνου (τουλάχιστον 7 ώρες για τους ενήλικες)
  • Τεχνικές διαχείρισης του άγχους, ώστε να μην εξελίσσεται σε χρόνιο οξειδωτικό στρες
  • Φυσική δραστηριότητα με τακτική αερόβια άσκηση μέτριας έντασης (όχι υπερ-εξαντλητικό πρόγραμμα)
  • Αποφυγή ζάχαρης και διατήρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε φυσιολογικά επίπεδα
  • Αποχή από κάπνισμα
  • Αποφυγή υπερκατανάλωσης αλκοόλ
  • Υγιεινή και καθαριότητα - ατομικά μέτρα προστασίας
  • Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
  • Ισορροπημένη διατροφή, με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, δημητριακά ολικής άλεσης, αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων
  • Φροντίδα της χλωρίδας του εντέρου, αφού το εντερικό μικροβίωμα σχετίζεται στενά με το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι το επόμενο βήμα μετά από μια υγιεινή διατροφή και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον διατροφολόγο. Αν για οποιονδήποτε λόγο (είτε λόγω τρόπου ζωής, είτε λόγω δίαιτας, είτε λόγω τροφικών αλλεργιών) η πρόσληψη βιταμινών και πολύτιμων στοιχείων είναι ανεπαρκής από την τροφή, είναι αναγκαία η συμβουλή κάποιου επαγγελματία υγείας για να συστήσει το κατάλληλο σκεύασμα.

Tα δημοφιλέστερα προτεινόμενα συμπληρώματα από την ιατρική κοινότητα φαίνεται να είναι το τρίπτυχο: Βιταμίνη D - Βιταμίνη C - Ψευδάργυρος.

Βιταμίνη D

Στην πραγματικότητα, είναι μια στεροειδής ορμόνη, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία κάθε κυττάρου μέσα στον οργανισμό μας. Παλαιότερα, ήταν γνωστή ως η βιταμίνη που προλαμβάνει τη ραχίτιδα, τώρα όμως γνωρίζουμε πολλές εξωσκελετικές δράσεις της. Τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι επίπεδα vitD3>50ng/ml θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα από λοιμώξεις.

Συγκεκριμένα για την Covid-19, φαίνεται ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής αποτελεί παράγοντα κινδύνου τόσο για την προσβολή από τον ιό όσο και για την εμφάνιση σοβαρής πνευμονικής νόσου.

Η βιταμίνη D υπάρχει μόνο σε ορισμένα τρόφιμα, όπως αυγά, κάποια λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό της αναγκαιότητας αυτής μπορεί να ικανοποιηθεί από τη διατροφή μας. Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η σύνθεση που ενεργοποιεί ο οργανισμός όταν οι ακτίνες UV του ήλιου έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα. Επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες όμως έχουν δείξει ότι για την πλειοψηφία του οργανισμού η ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της διατροφής και της έκθεσης στον ήλιο δεν επαρκεί.

Βιταμίνη C

Ανήκει στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών βιταμινών και δεν αποθηκεύεται εύκολα στο ανθρώπινο σώμα. Η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρά αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό συστατικό και προστατεύει την ακεραιότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, μας προφυλάσσει από το οξειδωτικό στρες.

Ψευδάργυρος (Zn)

Αν και ο ψευδάργυρος έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα, η έλλειψή του θα μπορούσε να αποτελέσει μείζονα παράγοντα για την έκπτωση της ανοσοαπάντησης που σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση του DNA και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και, για τον λόγο αυτό, τα πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα, όπως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, εξαρτώνται από την επαρκή πρόσληψή του.

Ημερήσιες δόσεις ψευδαργύρου μεγαλύτερες από 40mg για τους ενήλικες, ιδίως όταν προσλαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

Υπάρχουν πολλές άλλες ουσίες από τη φύση που μπορούν να χορηγηθούν συμπληρωματικά σε σκευάσματα και να ενισχύσουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ενδεικτικά, αναφέρονται η κουερσετίνη, η πρόπολη, ο σαμπούκος, η ρίζα αστράγαλου, καθώς και τα προβιοτικά, το σκόρδο και η Ν-ακετυλο-κυστεΐνη. Πολλές από αυτές κυκλοφορούν είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά σε πετυχημένες φόρμουλες.

Με τη βοήθεια ενός επιστήμονα υγείας μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο εγγυάται υγεία και μακροζωία.

 

Από τη Βούλα Νικολάκη, Φαρμακοποιό, μέλος του δικτύου Pharma PLUS