Αντιβιοτικά: Μύθοι και Αλήθειες
Τα εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα που είχαν τα αντιβιοτικά, πριν από δεκαετίες, δημιούργησαν την αντίληψη ότι πλησίαζε το τέλος των ασθενειών. Η θεαματική αποκατάσταση της υγείας των ασθενών οδήγησε όμως στην υπερκατανάλωσή τους, με συνέπεια τα μικρόβια να γίνουν πιο ανθεκτικά. Δείτε πως η σωστή χρήση τους, σε συνδυασμό με τη λήψη προβιοτικών μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα.
Η λέξη αντιβιοτικά είναι σύνθετη και αποτελείται από τις λέξεις «αντί» και «βίος». Με άλλα λόγια, τα αντιβιοτικά είναι οι ουσίες που στρέφονται εναντίον της ζωής. Πιο συγκεκριμένα, στρέφονται εναντίον της ζωής των βακτηριδίων.
Μπήκαν στη θεραπευτική το 1935, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως μετά το 1941. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματά τους προκάλεσαν το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς ο ιατρικός κόσμος απέκτησε όπλα για να πολεμήσει κατά των μολύνσεων. Μάλιστα, υπήρξε κάποτε η αντίληψη ότι πλησίαζε το τέλος των ασθενειών. Ωστόσο, η θεαματική αποκατάσταση της υγείας των ασθενών οδήγησε στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με συνέπεια τα μικρόβια να γίνουν πιο ανθεκτικά. Παρότι τα αντιβιοτικά ανακαλύπτονται με αργό ρυθμό, η συχνότητα των ανθεκτικών μικροοργανισμών συνεχίζει να αυξάνει. Συνεπώς, η σωστή χρήση και η λήψη προβιοτικών θα δώσουν ποιότητα στη ζωή μας.
Τα αντιβιοτικά μπορεί να παρέχουν συμπτωματική θεραπεία, αλλά οι άνθρωποι που τα λαμβάνουν τείνουν να έχουν υποτροπαθώσεις λοιμώξεις. Αντίθετα, οι ομοιοπαθητικοί γιατροί γνωρίζουν ότι πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από λοιμώξεις μπορούν να βοηθηθούν από την ομοιοπαθητική και ότι είναι πιο σημαντικό να ενδυναμωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να υπάρξει θεραπεία εκ των έσω. Η ομοιοπαθητική δεν έρχεται να καταργήσει τα αντιβιοτικά, αλλά να ενισχύσει τον οργανισμό ισχυροποιώντας τις αμυντικές και θεραπευτικές δυνάμεις του.
Βεβαίως, στην ομοιοπαθητική θεραπευτική η επιλογή του κατάλληλου κάθε φορά φαρμάκου δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία. Στη συμβατική ιατρική ο γιατρός εύκολα μπορεί να δώσει ένα αντιβιοτικό, χωρίς να χρειαστεί να προβληματιστεί πολύ. Στην ομοιοπαθητική θα δώσει κάποιο φάρμακο με βάση τον νόμο των ομοίων. Δηλαδή, θα πρέπει να αναζητηθεί το όμοιο φάρμακο που ταιριάζει στη συγκεκριμένη ασθένεια και στον συγκεκριμένο ασθενή. Για παράδειγμα, άλλο φάρμακο θα χρειαστεί αν υπάρχει υψηλός πυρετός, άλλο αν υπάρχει πύον στις αμυγδαλές, άλλο αν υπάρχει πόνος ή έντονη διόγκωση, κακοσμία στόματος κ.λπ.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο πιο εξατομικευμένη και δύσκολη είναι η ομοιοπαθητική συνταγογράφηση. Ο οργανισμός, λαμβάνοντας το όμοιο φάρμακο, δραστηριοποιείται: κινητοποιούνται οι αμυντικοί του μηχανισμοί και η θετική δύναμη κατορθώνει να νικήσει τους εισβολείς είτε είναι βακτηρίδια είτε είναι ιοί. Τώρα, που τα περιθώρια και οι δυνατότητες των αντιβιοτικών στενεύουν λόγω της κακής χρήσης, η ομοιοπαθητική μπορεί να αποτελέσει διέξοδο.
Να θυμάστε:
- Tα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες.
- ∆εν έχουν αποτέλεσµα σε κοινό κρυολόγημα ή γρίπη.
- Μην τα αποθηκεύετε και μην τα μοιράζεστε με άλλους.
- Το µόνο που επιτυγχάνετε με την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών είναι η ανάπτυξη της αντοχής των βακτηρίων.
- Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς.
Αντιµετωπίστε τη γρίπη ή ένα κρυολόγηµα χωρίς αντιβιοτικά:
- Ξεκούραση Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και δώστε του κάποιες ώρες ξεκούρασης και καλού ύπνου.
- Καλή ∆ιατροφή Μην ξεχνάτε να τρέφεστε σωστά με φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να παίρνετε τις απαραίτητες βιταμίνες.
- Φυσικά Αντιβιοτικά Καταναλώστε φυσικές αντιβιοτικές λύσεις, όπως Έχινάτσεα, ομοιοπαθητικά σκευάσματα, βιταμίνες, κ.λ.π.
- Πολλά Υγρά Να πίνετε πολλά υγρά καθημερινά καθώς μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά στο σώμα σας.
- Πλύσιµο Των Χεριών Τα περισσότερα μικρόβια μεταδίδονται με τα χέρια μας. Άρα προσοχή, συχνό πλύσιμο των χεριών.