Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές Ομορφιάς

Αντιγήρανση: Η face-to-face μάχη με τον χρόνο ξεκινά από νωρίς

Μια φράση που ακούμε αρκετά συχνά ως παρηγοριά σε κάποια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι «ο χρόνος θεραπεύει τα πάντα». Σκέψη οξύμωρη, ωστόσο, αν αναλογιστούμε ότι ο χρόνος, στην αμετάκλητη και αναμφίβολη εξέλιξή του, αφήνει ανελέητα το βιολογικό του αποτύπωμα, φέρνοντας, αναπόφευκτα, την κυτταρική γήρανση.

Ναι, η αντιγήρανση είναι θέμα πρόληψης –και μετέπειτα ευζωίας– και πρέπει να ξεκινά, σύμφωνα και με τους ειδικούς, από τις νεαρές ακόμη ηλικίες. Αλλάζουμε, λοιπόν, τις συνήθειες της καθημερινής μας ρουτίνας, για να διαπιστώσουμε ένα συνολικό όφελος όχι μόνο στην εμφάνισή μας, αλλά και στη σωματική μας υγεία.

Άγχος, κάπνισμα και ζάχαρη στο περιθώριο

Λέμε όχι στο κάπνισμα! Αυτό που ίσως αγνοούμε είναι ότι, εκτός από τις γνωστές επιβαρυντικές επιπτώσεις του στον οργανισμό μας, εντείνει, λόγω των κινήσεων που απαιτεί, τις ρυτίδες του προσώπου μας.

Ενυδάτωση, ύπνος και βιταμίνες για δέρμα όλο λάμψη

Όταν το σώμα μας λαμβάνει επαρκή ποσότητα νερού, το δέρμα μας αισθάνεται τις θετικές επιπτώσεις περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανό μας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να φροντίζουμε και για τη συστηματική εξωτερική ενυδάτωση της επιδερμίδας μας, ανάλογα με τις ανάγκες της ηλικίας μας και να μην παραλείπουμε την τακτική πρόσληψη των βιταμινών C και B12 (μπορούμε να πάρουμε και συμπληρώματα διατροφής εφόσον συμβουλευτούμε τον φαρμακοποιό μας), που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, κάνοντας το δέρμα μας πιο σφριγηλό και ελαστικό.

Τέλος, δίνουμε στον νυχτερινό ύπνο τη σημασία που του αξίζει: ένας full- time, ανεμπόδιστος ύπνος συντονίζει τις λειτουργίες επανόρθωσης της επιδερμίδας μας και αναζωογονεί τα κύτταρά της.

Φροντίζουμε το πρόσωπό μας

Καθημερινός καθαρισμός, κρέμα ημέρας, συστηματική απολέπιση και σωστή αντηλιακή προστασία: αυτά είναι τα κοινά μυστικά για πρόσωπο φρέσκο, λαμπερό και απαλό! Αρκεί, φυσικά, να βρούμε τα κατάλληλα προϊόντα. Μια καλή επιλογή είναι να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο ή τον φαρμακοποιό μας προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι όσα παίρνουμε είναι ιδανικά για την επιδερμίδα και την ηλικία μας.

 

Για τις γυναίκες στη δεκαετία των 30, συνιστώνται κρέμες και οροί με ρετινόλη, πεπτίδια και αντιοξειδωτικά.

Στα 40, είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσουμε κρέμες προσώπου και serum που περιέχουν υαλουρονικό οξύ. Αυτό το συστατικό προσφέρει πλούσια ενυδάτωση, καθώς έχει την ικανότητα να διατηρεί έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό.

Στα 50, όπου η εμμηνόπαυση επηρεάζει αισθητά και το δέρμα, προϊόντα με συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, γλυκολικό οξύ και κεραμίδια για αντιγήρανση είναι τα πιο ωφέλιμα.

 

Από τη δρα Εύη Παυλάκου, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, www.mentoricon.gr