Αλήθειες ή ψέματα για διάφορα θέματα

Επιστροφή στα άρθραΑλήθειες ή ψέματα για διάφορα θέματα

Αλήθειες και ψέµατα για την ακµή

Καθαρό... πρόσωπο, δεν έχει τίποτα να φοβάται! Τι γίνεται, όµως, όταν τα σπυράκια κάνουν την εµφάνισή τους; Η επιστροφή της ακµής υπάρχει κίνδυνος ακόµα και να «στιγµατίσει» τη ζωή µας, αφού είναι πολύ πιθανό να αφήσει αντιαισθητικές ουλές και σηµάδια στην επιδερµίδα µας. Σύµφωνα µε την εφηµερίδα Times του Λονδίνου, περίπου 50% των γυναικών και 20% των ανδρών παρουσιάζουν ακµή κάποια στιγµή µετά το τέλος της εφηβείας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο στρες. Ταυτόχρονα, η ορµονική ανισορροπία που προκαλεί το άγχος επηρεάζει και την εµφάνιση στιγµάτων και ερεθισµών στο δέρµα. Κι αν νοµίζετε ότι η ακµή επηρεάζει µόνο εµάς τις... κοινές θνητές, κάνετε λάθος! Σταρ όπως η ηθοποιός Κίρα Νάιτλι και η ξανθιά καλλονή Κάµερον Ντίαζ έχουν παραδεχθεί ότι πάσχουν από ακµή. Το ίδιο και η τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι.

Πού οφείλεται η ακµή

Πέρα από το στρες, είναι πολλοί ακόµα οι παράγοντες που µπορεί να επηρεάσουν την υπερβολική παραγωγή σµήγµατος: η απόφραξη των πόρων των σµηγµατογόνων αδένων από τα κύτταρα της επιδερµίδας, ορµόνες όπως είναι τα ανδρογόνα, µικρόβια όπως το προπιονικό βακτηρίδιο και ο σταφυλόκοκκος. Η κληρονοµικότητα, η απότοµη αύξηση του βάρους και τα πολύ λιπαρά καλλυντικά είναι οι συχνότερες αιτίες.

Πώς θα την αντιµετωπίσετε

∆εν υπάρχει µία θεραπεία κατάλληλη για όλους. Η ακµή µπορεί να αντιµετωπιστεί αποτελεσµατικά µε αλοιφές κι άλλες µεθόδους, αλλά το είδος της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από κάθε ασθενή ξεχωριστά. Γι’ αυτό και πρέπει να απευθύνεστε στον δερµατολόγο. Η ακµή είναι πλήρως ιάσιµη, ωστόσο δεν θα πρέπει να αδιαφορήσετε, διότι µόνο η έγκαιρη και έγκυρη αντιµετώπιση µπορεί να εγγυηθεί ότι η ακµή δεν θα αφήσει ουλές στο δέρµα σας. Ο δερµατολόγος θα κρίνει αν η ακµή σας είναι ήπια, µέτρια ή βαριά και στη συνέχεια θα προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Τα φάρµακα επιλέγονται ανάλογα µε τον τύπο της ακµής και τη βαρύτητά της. Στη πλειοψηφία τους εφαρµόζονται τοπικά στο δέρµα και περιέχουν ουσίες όπως το υπεροξείδιο του βενζολίου και το ρετινοϊκό οξύ. Στις θεραπείες από το στόµα, τα φάρµακα που χορηγούνται είναι αντιβιοτικά, ορµονικά σκευάσµατα που στόχο έχουν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορµονών και η ισοτρετινοΐνη, ένα ισχυρό φάρµακο που µειώνει την παραγωγή σµήγµατος και κερατίνης, ενώ παράλληλα καταπολεµά τα βακτηρίδια που συνδέονται µε την ακµή. Η φαρµακευτική αγωγή από το στόµα µπορεί να έχει και αυτή, µε τη σειρά της, διάφορες ανεπιθύµητες ενέργειες, γι’ αυτό και φάρµακα όπως η ισοτρετινοΐνη πρέπει να χορηγούνται υπό προϋποθέσεις και πάντα υπό τη στενή παρακολούθηση του γιατρού.

Μύθοι και πραγµατικότητα

  • Τα ωµέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην καλύτερη κυτταρική λειτουργία, γι’ αυτό και συνιστώνται για γρηγορότερη επούλωση και καταπολέµηση της λοίµωξης.
  • Η βιταµίνη Α, µειώνει την έκκριση σµήγµατος, το ίδιο και η βιταµίνη Ε που µπορεί να βοηθήσει στην καταπολέµηση των ουλών.
  • Η έκθεση του δέρµατος στον ατµό αυξάνει την έκκριση σµήγµατος, γι’ αυτό και όσοι πάσχουν από ακµή καλό είναι να αποφεύγουν τον καθαρισµό.
  • Η συχνή κατανάλωση άφθονων φρούτων αλλά και λαχανικών κάνει γενικά καλό τόσο στον οργανισµό όσο και στο ίδιο το δέρµα.
  • Τα σωστά καλλυντικά µας βοηθούν να αντιµετωπίσουµε την ακµή. ∆ιαλέξτε ένα σωστό προϊόν καθαρισµού, µια εξισορροπιστική λοσιόν και µια µη λιπαρή κρέµα προσώπου που θα ενυδατώσει την επιδερµίδα σας. Παράλληλα µε τη φαρµακευτική αγωγή θα κάνουν το δέρµα να φαίνεται πιο όµορφο.